Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El baròmetre de la Generalitat revela que més de dos terços dels valencians secunden augmentar la inversió en energies renovables i en aigua dessalada

Ana Berenguer, directora general de Análisis y Políticas Públicas de la Generalitat Valenciana. / Ana Avellana

Laura Martínez

0

Les principals preocupacions dels valencians són l’ocupació, la sanitat i l’augment de preus, però ha decrescut la quantitat de persones que tenen una percepció negativa de la situació en general. Segons l’últim baròmetre de la Generalitat Valenciana, un 36,6% dels ciutadans situen l’ocupació com un dels tres primers problemes de la Comunitat Valenciana; un 36,2% ho fan amb la Sanitat i un 19,8% amb el cost de la vida elevat.

Els resultats de l’enquesta, presentats dimecres per la directora general d’Anàlisi i Polítiques Públiques, Ana Berenguer, apunten un descens del pessimisme. La meitat dels enquestats no identifiquen un tercer problema en general, ni tampoc per a la seua situació personal, entre les més de 5.000 entrevistes fetes entre octubre i desembre del 2022. Segons la directora general, la preocupació per les qüestions econòmiques està en “mínims històrics”.

El baròmetre, que pot consultar-se en el portal Argos de la Generalitat Valenciana, no pregunta per qüestions electorals ni demana una valoració específica de les polítiques públiques, però el grau de coneixement i d’acord amb les mesures del Consell que lidera Ximo Puig donen resultats esperançadors per a la reedició d’un pacte de Govern d’esquerres.

Amb comparació al baròmetre del 2021, la preocupació per l’ocupació en la societat valenciana ha abaixat més d’un 13% i continua acusant un descens: l’any passat fregava el 50% i va arribar a superar el 75% en els últims anys de la crisi. No obstant això, la preocupació per la pujada de preus ha ascendit del 9,3% al 19,8%, en un any marcat per una pujada del preu dels aliments superior al 16%. La corrupció, un dels factors clau que va provocar el canvi de majories parlamentàries el 2015, ha desaparegut com a problema: ho és per al 2,9% dels enquestats.

L’enquesta planteja alguns aspectes clau en les polítiques públiques relatius al canvi climàtic i la insuficiència de recursos. En general hi ha un gran suport a les mesures per a accelerar la transició energètica, amb un 75% d’enquestats molt d’acord d’intensificar la inversió en energies renovables. Aquest suport es troba en tots els partits polítics –els enquestats informen sobre la seua afinitat política–, fins i tot entre els simpatitzants de Vox, que demanen més inversió en un 57%. Són els afins a Compromís entre els que més suport es manifesta, amb un 86% dels que es declaren a favor d’aquestes mesures.

Per distribució geogràfica, les renovables troben més suport en les comarques de Castelló, amb un 85,2%; mentre que en l’àrea metropolitana de València baixa al 67% aquesta demanda. A l’interior de València el suport torna a créixer fins al 73,9% i a Alacant supera el 80%. És precisament en el punt que més demanda energètica es necessita on els enquestats mostren menys fervor per aquesta qüestió, mentre que en els llocs on es concentren les protestes i els projectes solars i eòlics és on hi ha un suport superior.

Respecte al dèficit de recursos hídrics, una qüestió clau especialment a les comarques del sud d’Alacant, el 70% dels enquestats es mostren a favor d’augmentar l’ús d’aigua dessalada i depurada. En el total autonòmic, el percentatge és del 65,4%, una mica més baix a les comarques de Castelló. Per afinitat política, de nou, hi ha un elevat grau d’acceptació en tots els partits. Predomina en Compromís, amb un 72%, i és majoritari fins i tot en Vox, amb un 56,8%.

Els grans projectes d’inversió a la Comunitat Valenciana han aconseguit una certa notorietat, especialment la gigafactoria de Volskwagen a Sagunt: el 54% la coneixen, el 75% la consideren una inversió important. Segueix el projecte de reactivació de la Ciutat de la Llum d’Alacant, que coneixen quasi un 40% dels enquestats i consideren important en la mateixa mesura. Els percentatges baixen amb algunes iniciatives més sectorials, totes conegudes per més d’un 20% dels preguntats: les infraestructures sanitàries, el pla Reactiva, el pla del Baix Segura Renhace i la transformació energètica de la indústria a Castelló.

Per a la directora general d’Anàlisi, el baròmetre “mostra una percepció dels valencians d’estabilitat social i política i d’un augment del suport de l’estat de les autonomies i del govern autonòmic, tal com el coneixem, juntament amb emocions d’orgull associades a la transformació del model de la Comunitat Valenciana en els últims anys”. Berenguer, experta en polítiques públiques, considera que les preocupacions ciutadanes s’han transformat “radicalment” en els últims anys i van en línia amb el que es manifesta en la resta d’Europa, deixant arrere la hipoteca reputacional.

Etiquetas
stats